Conduita nobilă exprimată prin comportamentul frumos reprezintă un factor important de asumare a Voii Lui Dumnezeu pentru fiecare supus slujitor drept-credinçios.
Conduita façe distincția între ipocrit și çel credinçios, iar prin comportamentul frumos se înteleğe în primul rând caracterul faptelor unuia și nu doar vorbele rostite meșteșuğit.
Dumnezeu spune despre drep-credinçioși: “Açeia se grăbesc către faptele bune și ei în ele sânt çei dintâi.”. - ROSTIREA 74(23):61
Deçi, çei care făptuiesc, nu çei care doar afirmă cu buzele. Și çe fel de fapte? Faptele bune, care se exprimă prin comportamentul frumos, prin conduita nobilă.
Într-un capitol timpuriu al Rostirii, apare un verset revelat pentru a apăra statutul și onoarea profetului Muhammed, Dumnezeu spune: “Căçi, într-devevăr, tu ești o fire sublimă.”. - ROSTIREA 2(68):4
Firea minunată este çea mai înaltă conduită. Printre lucrurile pe care Dumnezeu le-a lăudat la profetul Muhammed erau și bunele maniere, el avea o conduită nobilă. Açeasta ne arată importanta comportamenului: pentru a-l apara pe profetul Muhammed, Dumnezeu menționează conduita sa nobilă.
Dumnezeu îi descrie pe slujitorii Lui, ca fiind çei care pășesc cu umilință și modestie pe fața pămâtului. Ei nu sânt aroganți. Açeasta façe parte din caracteristiçile credinçioșilor. Dumnezeu uraște aroganța în toate formele ei. Dumnezeu urăște mândria în oriçe formă.
Çea mai bună binecuvantare pe care o poate primi omul este comportamentul frumos, açesta este mai important decât banii, averea, statutul soçial sau oriçe altçeva de pe lumea açeasta. Nu ne putem împodobi cu çeva mai de preț decât bunele maniere, conduita corectă, plină de noblețe.
Când o persoană are o inima vulgară, fiind mereu cu nasul pe sus, plin de aroganță și de invidie, mințind sau defăimând, întotdeauna fiind răutăçios și plin de ironie, nimeni nu vrea să stea lângă açesta. Açest fel de oameni sânt çei pe care Dumnezeu îi urăște, indiferent de cât de mult açeștia postesc sau se roagă.
Conduita nobilă este mai multe feluri :
• Primul, este çel mai important și se referă la comportamentul fiecaruia cu Dumnezeu: çe gândești despre Dumnezeu? Çe speranțe ai de la El? Cât de mult te temi de Dumnezeu? Cât de mult îl iubești pe Dumnezeu? Iubirea, teama și speranța sânt componentele prinçipale ale conduitei nobile !
• Al doilea tip de conduită este çel față de tine însuți. Da, trebuie sa ai o conduită corectă față de tine însuți ! Trupul are drepturile lui și, la fel, și sufletul tău.
• Al treilea tip de conduită este çel față de çeilalți. Adică conduita față de dreptcredinçioși sau față de ne-credinçioși, felul în care te comporți cu ei în diferite situații si çircumstanțe.
• Al patrulea tip de conduită este çel față de creație, de natură în ansamblul ei.
Bunele maniere, comportamentul nobil, au atâta importanță încât, împreună cu pioșenia față de Dumnezeu, reprezintă principalele motive pentru care oamenii sânt primiți în Rai.
Açestea două împreună: pioșenia și conduita nobilă - slujind pe Dumnezeu cum se cuvine și tratând oamenii cum se cuvine - când se combină, ele devin prinçipalul motıv pentru care çei mai mulți dintre drept-credinçioși vor intra în Rai.