Primenirea

 Primenirea reprezintă totalitatea actelor sau ğesturilor ori atitudinilor prin care o persoană acționează voluntar pentru a se purifica fizic, mental și sufletește. Açest proçes de transformare plenară reprezintă aspirația ființei umane trezite către împlinirea menirii sale - evoluția spre stadiul de mântuire. 


“Și întemeiați Închinarea și dăruiți Primenirea, căçi oriçe trimiteți înainte pentru voi înșivă din çele bune le veţi regăsi lângă Dumnezeu. Cu adevărat, Dumnezeu cu tot çeea çe façeți este Văzător” – ROSTIREA 87(2):110


În Scriptură, Dumnezeu indică pe drept-crdinçioși ca fiind çei care întemeiază Închinarea și dăruiesc Primenirea (Zakat în arabă, însemnând purificare, curățare). 


În lumea islamică de azi, conçeptul de zakat este greșit înțeles ca fiind doar o taxă reliğioasă, asupra căreia părerile sânt împărțite referitor la cât ar fi cuatumul ei. Ca și în cazul altor conçepte coraniçe, ignoranța și lipsa unei traduçeri corecte a versetelor coraniçe a adus la o eronată asumare a înțelesurilor lor. Noi știm că etimoloğia cuvântului "Zakat" are la bază conçeptul de purificare, curățire. Iar în contextual reliğios coranic, îmbracă un înțeles adânc și cuprinzător și anume çel al Primenirii, adică al acțiunii de continuă înnoinre prin curățire trupească, morală și spirituală sau altfel spus: purificarea sinelui prin anumite fapte, reînnoirea continuă prin sacrifiçiu personal, prin practicarea zilnică a ğesturilor purificării. 


Desigur, sacrifiçiul este văzut aiçi ca un efort personal sau o luptă continuă cu noi înșine pentru a implementa în viața noastră cerințele Lui. Și, în toate açestea, sânt incluse și ofrande obligatorii, ca un exerçițiu de a scăpa de lăcomie și atașamente. Deçi, este despre a oferi altora personalitatea ta reînnoită, noul tău interior, noua ta versiune - çea care a stabilit comuniunea cu Creatorul nostru. și, prin urmare, se află într-o stare de contact cu El și urmărește îndeaproape calea Lui.


Din punct de vedere material, Primenirea(Zakat) este și o danie obligatorie menită să ne curețe și să ne ferească de virusul lăcomiei și a strânğerii de averi. Observăm că, la fel ca în cazul celorlalte conçepte fundamentale, există un înțeles ğeneral și unul concret, particular, al açestor fundamente reliğioase. Astfel, Primenirea(Zakat) nu este numai o danie finançiară, çi și o atitudine de bază a drept-credinçiosului care, împreună cu Închinarea, compune sistemul dual al atitudinii speçifiçe supusului paçificat la Dumnezeu.