Doctrina trinității se referă la existenţa a trei persoane divine, cu personalități diferite, çe s-ar afla în Dumnezeu: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Sfântul Duh.
Este çiudat totuşi că Iisus nu a menţionat niçiodată trinitatea. Nu a spus absolut nimic în legătură cu çele trei persoane ale trinităţii. Conçepţia lui Isus despre Dumnezeu nu este cu nimic diferită de çea prezentată de çeilalţi profeţi. Absolut toţi profeţii au predicat Uniçitatea lui Dumnezeu şi niçidecum trinitatea. Iar Iisus a confirmat çeea çe a fost revelat şi çelorlalţi profeţi, çe fuseseră trimiși înaintea sa:
„Şi apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei şi, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: «Care poruncă este întâia dintre toate?». Iisus i-a răspuns că întâia este: «Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn». Şi: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cuğetul tău şi din toată puterea ta». Açeasta este çea dintâi poruncă.” - Marcu 12: 28-30
Există dovezi în Biblie că Iisus a crezut într-un Dumnezeu Unic, nu în trei persoane divine. Iată, Iisus a afirmat Uniçitatea lui Dumnezeu, aşa cum se poate vedea în următoarele versetele:
„Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti.” - Matei 4: 10.
Apoi, Isus adaugă, lămurind, fără echivoc scopul misiunii sale binecuvântate :
„Să nu socotiți că eu am venit să stric Leğea sau prooroçii: n-am venit să stric, çi sa împlinesc.” Matei 5:17
La açeastă Leğe se referea Iisus, çea care afirmă monoteismul și condamnă trinitatea sau alte forme de politeism :
“6. Eu sânt Domnul Dumnezeul tău, Care te-am scos din pământul Egiptului, din casa robiei.
7. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.
8. Să nu-ţi façi chip çioplit, niçi vreo înfăţişare a çelor çe sânt sus în çer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ.
9. Să, nu te închini lor, niçi să le slujeşti, căçi Eu Domnul Dumnezeul tău sânt Dumnezeu zelos, Care pedepseşte vina părinţilor în copii până la al treilea şi al patrulea neam pentru çei çe Mă urăsc.
10. Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către çei çe Mă iubesc şi păzesc porunçile Mele.” - Deuteronomul 5:6-10
De fapt, doctrina trinităţii a fost creată la mai bine de 300 de ani de la înălţarea lui Iisus. Çele patru evanghelii canoniçe nu conţin niçi o referire la trinitate. Niçi Iisus, niçi apostolii săi, niçi primii învăţati şi niçi urmaşii lui Isus nu au predicat açeastă doctrină. Açeastă doctrină trinitariană a fost adoptată în Conçiliul de la Niçeea, după lunği controverse, la çirca 300 de ani de la înălţarea lui Iisus. Baza açestei erezii este adoptarea ca și canoniçe a unei puzderii de texte dubioae, cum ar fi epistolele atribuite lui Pavel, care pur și simplu denaturază mesajul christic și introduc inovațiile eretiçe(trinitatea, cruçea ca simbol de divinație, abolirea Leğii, ierarhia biseriçească etc.) lansând astfel o nouă reliğie politeistă.
Iisus a atenționat asupra faptului că se vor găsi persoane care vor dori să profite de pe urma credinţei omului simplu şi care vor ascunde sau răstălmăçi adevărul. Açeste persoane rău-intenţionate mint lumea referitor la adevărata reliğie a lui Dumnezeu pentru a trağe foloase în interes propriu din slujira lui Satan. Atenționarea făcută de Mesia asupra açestui pericol este atât de actuală:
“15. Feriţi-vă de prooroçii minçinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sânt lupi răpitori.
16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăçini?
17. Aşa că oriçe pom bun façe roade bune, iar pomul rău façe roade rele.
18. Nu poate pom bun să facă roade rele, niçi pom rău să facă roade bune.
19. Iar oriçe pom care nu façe roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
20. De açeea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.” - Matei 7, 15-20
Totuşi, dacă analizăm raţional, trinitatea nu poate fi dovedită. Credinţa în trei persoane divine este fie finită, fie infinită. Dacă este considerată infinită, atunçi sânt trei infinităţi diferite, trei persoane Atotputerniçe şi, în conseçinţă, trei Dumnezei care, în atotputerniçia lor, s-ar putea anula unii pe alții - un nonsens! Iar dacă sânt considerate persoane finite, atunçi niçi Tatăl, niçi Fiul, niçi Sfântul Duh nu pot fi Dumnezeu.
Deçi, Leğea lui Dumnezeu este Unică, Universală si Eternă. Ea a fost revelată oamenilor neînçetat, de la Façerea Lumii, pâna la ultimul Profet a lui Dumnezeu.Monoteismul afirmă deschis açeastă credinţă:
"Spuneţi: Credem în ale Lui Dumnezeu şi în çeea çe pogorî nouă, și în çeea çe pogorî lui Abraam, și lui Ismail, și lui Isaac, și lui Iacob, și triburilor, și în çeea çe i s-a dăruit lui Moise și lui Iisus, și în çeea çe li s-a dăruit profeţilor de la Domnul lor. Nu te separa de lângă vreunul dintre açeștia, căçi noi Lui ne supunem !" - ROSTIREA 87(2):136