Dania

 Dania este aspectul material al Primenirii(Zakatul) încărcat cu valențe soçiale fundamentale. Dania este o taxă obligatorie, ce trebuie achitată conform prevederilor Scripturii, și care are o importanță majoră în Sistemul soçio-uman prescris de Dumnezeu.

 

Dania este practica purificării de lăcomie și de smintela alergării după  bogățiile açestei lumi. Ea aduçe si progres, individual și ğeneral. De açeea, çine înfăptuiește açeastă datorie sacră își purifică avutul și contribuie la planul lui Dumnezeu pentru o soçietate echitabilă.


Dania este datoria drept-credinçiosului de a achita o cotă parte din surplusul pe care l-a dobândit cu Voia lui Dumnezeu. Calculul ei se façe de către fiecare drept-credinçios în parte pentru el însuși și pentru casa sa, conform prevederilor Scripturale, și nu implică niçi o verificare sau monitorizare din partea vreunei instituții sau autorități. De açeea, Dania se constituie într-o provocare spirituală fundamentală la care drept-credinçiosul este chemat să răspundă înfățișând lui Dumnezeu gradul credinței sale, calcularea fiind un proçes exersare a çinstei, desfășurat exclusiv între om și Dumnezeu.


“Și să ştiţi despre profiturile(*) din fieçe treabă, că çeea çe este a lui Dumnezeu este o çinçime din ea(**) - cât și a mesağerului şi a çelor apropiaţi, a orfanilor, a sărmanilor şi a drumeţului - dacă sânteți cu credință în Dumnezeu şi în çeea çe am pogorât asupra slujitorului Nostru. Sorocul Îndreptarului este Ziua întâlnirii çele două adunări. Iar Dumnezeu asupra fiecărui lucru este Puternic.” - ROSTIREA 88(8):41


(*) Profitul brut çe rezultă din oriçe activitate.

(**)20% din profitul brut, adică Dania obligatorie prin care se “curăță” profitul respectiv.


Profiturile(Ganimat în arabă) la care se referă versetul sânt câștigurile brute çe rămân într-un venit după deduçerea cheltuielilor eligibile. O bună înțeleğere a conçeptului de Ganimat ar putea fi „profitul brut rezultat din oriçe activitate legală”. Versetul stipulează faptul că o çinçime (20%) din fiecare profit ar trebui dat unei categorii de persoane „calificate” pentru a primi Danie(Zakatul material).


Preçizare: Simplu și scurt explicat, Dania(Zakatul material) reprezintă 20% din çeea çe rămâne dintr-un venit după çe s-au achitat și dedus toate cheltuielile justificate, dacă açele cheltuieli deductibile există. 

 

Exemplu: la un salariu/venit/câștig legal de 2000 de euro, açesta este considerat conform Scripturii un câștig brut, numit Anfal. Dacă açest venit a fost obținut printr-o investiție inițială sau a implicat  cheltuieli de deplasare, echipament, instrumente sau oriçe alte investiții etc., atunçi açestea se deduc din venitul brut(Anfal) obținut. Să ziçem că açeste cheltuieli  însumează 250 de euro. Deçi, açeastă sumă se scade din çei 2000 și râmân 1750 de euro. Din açeștia, scădem și alte cheltuieli eliğibile: chirie, utilități, mâncare, haine, taxe, abonamente, datorii etc. Să ziçem că açeste alte cheltuieli însumează 1200 de euro, pe care îi scădem din çei 1750 rămași, și rezultă un rest 550 de euro, care consituie baza de impozitare çe se numește Ganimat. Açeastă bază de impozitare se taxează cu 20% cuantum reprezentând Dania(Zakatul material). Așadar, după calcule rezultă că suma de achitat ca Danie este de 110 euro. Açeastă sumă trebuie oferită çelor aflați în nevoie: orfani, văduve, săraçi și nevoiași, bolnavi sau pentru sprijinirea oricărei activități nobile, cum ar fi contribuția la studiile cuiva ori la tratamentul medical al cuiva etc. Este de preferat să fie plătită çelor din afara familiei, însă se acçeptă și plata în familie dacă se întrunesc condițiile de mai sus.

Exemplificarea shemei de calcul:


Venit/câștig brut(Anfal):                                                                         2000

Cheltuieli de obținere a venitului:                                                           250

Alte cheltuieli eliğibile:                                                                            1200

Rest preliminar – Profit brut(Ganimat),baza de impozitare:                 550

Dania(Zakatul/taxa obligatorie de 20% din Rest):                                 110


Rest final/Profit net:                                                                                    440


Acum, din 550 am dedus Dania(20%), adică çei 110 euro pe care i-am plătit ca Danie și am rămas cu 440 de euro (550-110). Çe sânt açești 440 de euro și çe putem façe cu ei!? Açeastă sumă rămasă după achitarea tuturor cheltuielilor și curățirea profitului prin calcularea corectă a Daniei obligatorii și achitarea ei, poate fi folosită după cum consideră fiecare: achitarea în avans a unei datorii sau a unei părți dintr-o datorie mai mare, poate fi economisită în vederea unui proiect de achiziție de casă, mașină, obiecte neçesare etc. sau în vederea altor investiții legale ori pentru a da parte din ea sau toată ca Milostenie(danie voluntară) în cazul în care prisosește.


Preçizare: Suma dedusă din Caștigul brut(Anfal) de 2000, adică çei 1750(250+1200), se numește Al-affwoo și reprezintă benefiçiul/câștigul aparent, nu surplus, de açeea nu este luat în considerare ca venit impozabil. Al-affwwo este în cazul exemplului nostru suma cheltuielilor çe trebuie deduse din total, adică 250 de euro + 1200 de euro =1750 de euro, adică suma eliğibilităților çe trebuie achitate înainte de calcularea Daniei.


Benefiçiarii açestei taxe duhovnicești, çei cărora li se dăruiește Dania,  sânt nevoiașii și oriçine se află, chiar și temporar, în nevoie de ajutor. Ca și categorii prinçipale de benefiçiari, exemplificăm:


1.Orfanii și văduvele săraçi – pentru a le ușura suferința.

2.Nevoiașii de oriçe fel – pentru a-i ajuta cu traiul și existența.

3.Convertiților la drepta-credință – pentru a le ușura greutățile cauzate de respinğerea soçietății din care provin și pentru a-i sprijini să se înrădăçineze în credință. 

4.Îndatoraților finançiar – pentru a-i elibera de datoriile făcute din nevoi.

5.Călătorilor, drumeților sau çelor care se află în emigrare pentru Dumnezeu – pentru a le ușura călătoria și pentru a façe posibiliă reîntoarçerea acasă sau ajunğerea la destinația dorită. 

6.Prizonierilor de război și robilor – pentru a-i răscumpăra și a le reda statutul de om liber.

7.Oricui se străduiește pentru propovăduirea credinței și implementarea ei 


Așadar, Dania(Zakatul material) exprimă filozofia ğenerală a Reliğiei lui Dumnezeu, a Sistemului Său divin, care adoptă o cale de mijloc, a echilibrului și echității, a unei atitudinii moderate si pozitive între Individ și Societate, între Çetățean și Comunitate, și între Spiritualitate și Materialism.